Vatandaşları korumak için seri olarak üretilmeye başlanan maskelerin yüzde 99’unun sahte olduğunu iddia eden Gaziantep Tüketici Hakları Daire Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, bu duruma devletin denetim mekanizmalarının bir an önce müdahale etmesi gerektiğini vurguladı. olabildiğince.
Eczacı Bülent Yılmaz, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, piyasada satılan maskelerin çoğu incelendiğinde, ” sponbond “, arada olması gereken ve filtre görevi gören kullanılır. “meltblown”, kumaşın kullanılmadığını ve bu kontrolsüz maskelerin salgının artmasında büyük rol oynadığını ve halk sağlığını tehdit ettiğini belirtti.
Eczacı Bülent Yılmaz, piyasadaki sahte maskelerin virüsün hızla yayılmasına neden olarak insan sağlığını tehdit ettiğini belirterek, “Maskemiz, pandemiye karşı aşı bulunana kadar bizi koruyan en güçlü silahımızdı ama maalesef uymayan maskelerimiz oldu. standartlar bizi koruyamaz ve virüsü yakalamamıza neden olamaz. Bunun nedeni maske üretiminde kullanılan kumaşların ve üretim tekniklerinin standartlara uymamasıdır. Şu anda, maskeleme dünyada çok karlı bir iş ve bazı üreticiler fahiş bir kar arzusuyla üretmeye devam ediyor. Dolayısıyla insanları koruması gereken maske bir yana virüsün yayılmasına neden oluyor ” dedi.
“SAHTE MASKELER UCUZ KUMAŞTAN YAPILMIŞTIR”;
Eczacı Yılmaz, standartları karşılayan bir maskenin üç kat olması gerektiğine dikkati çekerek, “ Gerçek maskenin üç katmana sahip olması yeterli değildir. Maske üretiminde özel kumaşlar kullanılmalıdır. Maskeler her türlü kumaş ile üretilmektedir ancak bu maske insanları korumaz. Üç katmanlı bir maskenin üç katmanı da aynı şeffaf kumaştan yapılırsa, bu maskenin herhangi bir koruması olmayacaktır. Otobüse bu tür maskelerle binerseniz, pazara girerseniz ve insanlarla kaynaşırsanız virüse yakalanma riski son derece yüksektir. Standart bir maskenin birinci ve üçüncü katmanlarında aynı kumaş kullanılabilir ancak aradaki ikinci katmanda kullanılan kumaşın rengi ve dokusu diğerlerinden farklı olmalıdır. Gerçek koruyucu kumaştan üflediğinizde, çakmağın alevi sönmeyecektir. Dolayısıyla bu kumaş virüsü ve parçacıkları yakalar. “Sponbond” olarak adlandırılan kumaşın kilogram başına fiyatı; birinci ve üçüncü katmanda kullanılan 5 dolar. Ancak ‘meltblown’ un kilogram başına fiyatı; Filtre görevi gören ve insan sağlığını koruyan kumaş 15 dolar. Hal böyle olunca bazı kötü niyetli üreticiler orta katmanda bu filtre görevi gören meltblown kumaşı değil, her üç katmanda da sponbond adı verilen ucuz kumaş kullanıyor. Ve maalesef vatandaşımız maskesinin kendisini koruduğunu düşünürken tam tersine bu maskeler sayesinde salgın daha çok yayılıyor ” dedi.
“STANDARTLARA UYGUN OLMAYAN MASKELERİN ÜRETİMİ DEVAM EDİYOR”
Firmaların ürettikleri sahte maskeleri ihracat için devlete bağışladığını iddia eden Eczacı Yılmaz, “Vatandaş, ambalajından maske kesip, kumaşı orta katmanda görmeden maskenin sahte olup olmadığını anlayamaz. Ancak bu da çözüm değil. Göğüste karpuz gibi maske alınmaz. Pandeminin başlangıcında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yoğun bir maske ihtiyacı vardı. O sırada yetkililer tarafından tıbbi ürünlerin üretilmesi ve satılması için izin alınmadan üretim yapılabileceği duyuruldu. Mümkün olan en kısa sürede büyük miktarlarda maskeye ihtiyaç duyulduğundan, bu o zaman doğru karardı. Bu standartları karşılamayan maskelerin üretimi devam etti. Nitekim maske ihtiyacını yeterli düzeyde karşıladıktan sonra devlet, şirketlere yarısını devlete bağışlamak şartıyla yurtdışına ihracat yapma izni verdi. Bu kez kötü niyetli firmalar yurt dışına ihraç edilecek ürünleri standartlara uygun olarak üretirken devlete bağışladıkları maskeler sahteydi. Ama bundan sonraki süreçte bu konuda düzenleme olmadığı için işler kontrolden çıktı ve maalesef izinsiz ve denetimsiz üretilen bu maskeler sayesinde virüs daha fazla yayılmaya başladı ” dedi.
“ÜRÜN TAKİP SİSTEMİ OLUŞTURULMALIDIR” “
Online takip sistemi ile sahte maske satışlarının engellenebileceğini vurgulayan Eczacı Yılmaz, “Piyasada maske üreten firmaların büyük çoğunluğu CE (Kalite Belgesi Avrupa’nın kullandığı TSE’ye karşılık gelir) markasını kendi inisiyatifiyle kullanıyor. Ürünler hiçbir yerde test edilmez. Kalite kontrol yapılmaz. CE işaretini kendi ürünleri ile birlikte kutularına yasa dışı olarak basmaktadırlar. Üretilen maskelerin incelenmesi gerekiyor, ancak değil. İnsan sağlığı ve güvenli ürün kullanımı her şeyden önemlidir. Ve bunu yapmanın yolu zor değil. Ülkemiz geçmişte dünyaya örnek olacak bir rol modelini hayata geçirdi, “uyuşturucu takip sistemi”; ilaç için uygulanan model. Her ilacın benzersiz bir QR kodu sistemi vardır. Bu model ile online takip sistemi ilacın fabrikadan üretim aşamasına, depodan depoya, depodan eczaneye, eczaneden hastaya her anını takip edebilmektedir. Günümüzde maskeler, sağlığın korunmasında ilaç olarak önemli bir rol oynamaktadır. Bu sistemin ilaçlarda olduğu kadar maskelerde de kullanılmasını istiyoruz. Biz eczacılar maske üretmiyoruz ama vatandaşlara sahte maske satmak istemiyoruz.. ” Standartlara uygun maskeleri vatandaşlara satmak istiyoruz ” dedi.
Haber için tıklayınız
© 2020 TURKISH MEDİKAL - Her Hakkı Saklıdır.